21 januára 2015

Výsledky referenda môžu zmeniť politiku

Koncom roka 2014 vyšla publikácia, ktorá je podľa môjho názoru dôležitejšia ako samotné spory o relevantnosti referenda o rodine, a zároveň dôležitejšia ako úvahy o zrušení II. dôchodkévého piliera. Ide o štatistiky a prognózu, ktorá vykresľuje budúcu podobu slovenskej rodiny v jednotlivých okresoch do roku 2030. V spolupráci ju vydali tri významné slovenské inštitúcie: Prognostický ústav SAV, Infostat a Prírodovedecká fakulta UK.

Prichádza nový model rodiny

Slovensko zažíva dramatické zmeny v reprodukčnom správaní, ktoré menia podobu rodiny. Z pohľadu sobášnosti dochádza k starnutiu vekového profilu snúbencov, čo je dôsledkom odkladania vstupu do manželstva vo všetkých okresoch Slovenska. Kým počet sobášov v roku 1998 bol 37,5-tisíc, v roku 2013 ich bolo už len 25-tisíc. Počet rozvodov vzrástol z 8-tisíc v roku 1988 na 11-tisíc v roku 2013. Priemerná dĺžka trvania rozvedeného manželstva sa len mierne posunula z 12 na 15,5 roka medzi rokmi 1993 a 2013.
Mimoriadne vážny stav zaznamenáva ukazovateľ plodnosti, teda schopnosti mať deti, čo je jednou z hlavných funkcií rodiny. Kým koncom osemdesiatych rokov patrilo Slovensko ku krajinám s najvyššou plodnosťou v Európe, za necelých desať rokov sa prepadlo medzi krajiny s najnižšou plodnosťou na svete. Prognóza vývoja rodín a domácností na Slovensku do roku 2030 tvrdí, že rodina bude vyzerať úplne inak – počet domácností sa mierne zvýši, ale zníži sa, naopak, počet osôb žijúcich v nej. Vzrastie aj počet jednočlenných domácností, takzvaných samotárov.

Druhé či tretie deti sa často vôbec nenarodia

Za nepriaznivými zmenami v reprodukčnom správaní treba hľadať niekoľko dôležitých úkazov. Jedným z nich je  odkladanie rodičovstva do vyššieho veku. Kým priemerný vek ženy pri narodení prvého dieťaťa bol na konci osemdesiatych rokov 23 rokov, dnes to je 27,6 roka. Ďalším výrazným javom je, že čoraz viac manželských párov sa rozhoduje stať rodičmi po uplynutí dlhšej doby od sobáša. Pre porovnanie – koncom osemdesiatych rokov bolo len 12 % prvorodených detí narodených po dvoch rokoch od uzavretia manželstva, dnes je to viac ako tretina. Odkladaním pôrodu prvého dieťaťa do vyššieho veku ženy sa odkladá i druhé a tretie dieťa. Skúsenosti niektorých krajín, ktoré týmto procesom transformácie plodnosti už prešli, hovoria, že odkladané deti druhého, ale najmä tretieho a ďalšieho poradia, sa nakoniec vôbec nenarodili. Demografovia pritom upozorňujú, že práve tento stav bude príčinou významného poklesu plodnosti na Slovensku.
Ďalšou významnou zmenou podoby rodiny je uvoľnenie vzťahu medzi uzatvorením sobáša a plodnosťou. Do deväťdesiatych rokov bolo iba 10 % detí narodených mimo manželského zväzku, dnes je to, podľa posledných dostupných údajov, už 37 % detí.

Referendum o rodine demografiu nezmení

Februárové referendum bude o vyjadrení hodnôt, zlý demografický vývoj je o budúcnosti zástancov, ale aj odporcov referenda. Rodinná politika nie je implicitne zahrnutá v prijatých zákonoch. O jej klesajúcom význame svedčí aj prijatý štátny rozpočet na rok 2015. Výdavky na rodinnú politiku v tomto roku poklesnú o 29 miliónov eur oproti roku 2014, hoci rozpočtový výhľad z predchádzajúceho roka navrhoval zvýšiť tieto výdavky. Argumentáciou zníženia výdavkov na rodinnú politiku bolo zhoršenie demografického vývoja. Inak povedané, neschopnosť čeliť demografickej kríze. O tejto skutočnosti v parlamente hovoril len málokto.
Občania sa budú môcť v občianskom hlasovaní tiež vyjadriť k tejto otázke, ale skôr z pohľadu vlastných hodnôt a presvedčenia. Akokoľvek referendum dopadne – ak bude neplatné v dôsledku nízkej účasti, ale ak aj prinesie nejaké výsledky – demografický vývoj nezmení.

Rezultáty vyskladajú len obraz o kultúre spoločnosti, ktorú parlament predznamenáva, a zároveň nepriamo načrtnú, ako sa postavíme k riešeniu úbytku populácie na Slovensku. Na základe spomenutých čísel vieme už teraz povedať, že v roku 2030 budeme mať úbytok pracovnej sily. Z toho vyplýva, že buď už dnes začneme podporovať cieľavedomú rodinnú politiku, alebo odložíme problém o 10 rokov a budeme musieť riešiť migračnú politiku. Úbytok populácie a znížená miera ekonomickej aktivy znamenajú nížšie príjmy do štátneho rozpočtu. Referendum môže ovplyvniť, či sa zodpovední rozhodnú riešiť problém dnes, alebo o 10 rokov.

Odkaz na prognózu online : www.progsav.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára